BD – Bij de daklozenopvang gaat met deze kou de deur voor iedereen open
uit Brabants Dagblad 29 november 2016
DEN BOSCH – Niemand hoeft met dit weer buiten te slapen. Daklozenopvang zet met de ‘winterregeling’ de deur voor iedereen open. Geld of geen geld. Al moeten ze in Tilburg wel genoegen nemen met een stoel in plaats van een warm bed. Met deze kou weigeren we niemand.

Normaal betalen daklozen bij de deur van ‘t Inloopschip in Den Bosch vijf euro voor een bed en een ontbijt. Maar vanaf vier graden onder nul staat de deur voor iedereen open. Tijdens de zogenaamde winterregeling van de daklozenopvang kan er ‘op rekening’ geslapen worden. ,,We schrijven het gewoon op en als ze dan bij beter weer opnieuw hier willen slapen moeten ze eerst hun schuld betalen, legt woonbegeleider Abu Aoulad uit. ,,Maar met deze kou weigeren we niemand.”

Zonder intake
​In De Loop aan de Gasthuisring in Tilburg gaat de deur voor iedereen open na twee dagen vriezen. Zonder de gebruikelijke intake kan iedereen De Loop binnenwandelen. Al is de kans op een bed niet zeker. Liggen de 30 bedden in de slaapzaal vol? Dan schuift Traverse stoelen aan voor de daklozen om op te slapen. ,,Zijn ze in elk geval binnen”, geeft Nicole Verschueren van Traverse aan. Vijf mensen sliepen maandag op een stoel in plaats van buiten in de kou. ,,Al blijven sommigen daar nog steeds voor kiezen. Hoe koud het ook is”, aldus Verschueren.