Wat is mensenhandel
Mensenhandel is uitbuiting van personen, in zowel de seksindustrie als in andere bedrijfstakken.
Het gaat om het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van een persoon, met gebruik van dwang (in brede zin) en met het doel die persoon uit te buiten.

Mensenhandel kan in meerdere categorieën worden onderverdeeld: seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting en gedwongen orgaanverwijdering.

Wat doet een zorgcoördinator
De zorgcoördinator geeft informatie en advies als je te maken hebt met een (mogelijk) slachtoffer van mensenhandel. Het kan hier gaan om mannen, vrouwen en transgenders die gedwongen in de prostitutie werken, uitgebuit worden in een arbeidssituatie of gedwongen worden tot het uitvoeren van criminele activiteiten.

Het doel van de zorgcoördinator is om de belangen van de slachtoffers van mensenhandel te behartigen en om een samenhangend hulp- en ondersteuningsaanbod voor hen te organiseren. De zorgcoördinator leidt het slachtoffer naar de juiste instantie toe. Zij bewaakt de voortgang en kwaliteit van het traject. De zorgcoördinator is verantwoordelijk voor de afstemming tussen het strafrechtelijke traject, verblijfsrechtelijk traject (buitenlandse slachtoffers) en het zorgtraject ofwel hulpverleningstraject.

Daarnaast werkt de zorgcoördinator aan het organiseren en ontwikkelen van een zorgstructuur/sluitende keten voor het bieden van begeleiding aan slachtoffers mensenhandel.

Ook is de zorgcoördinator bezig met een netwerk opbouwen en onderhouden ten behoeve van de hulp en ondersteuning in de regio en maakt zij deel uit van een netwerk van mensenhandel op landelijk niveau.

Ook het signaleren van trends en ontwikkelingen rondom de problematiek van mensenhandel en deze implementeren in het aanbod in de regio behoort tot het takenpakket van de zorgcoördinator.

De zorgcoördinator bedient de regio ’s-Hertogenbosch e.o.
Bernheze, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Cuijk, Den Bosch, Grave, Haaren, Landerd, Meierijstad, Mill en St. Hubert, Oss, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Uden, Vught en Zaltbommel.

Meer informatie?
Voor meer informatie, vragen of hulpvragen kun je contact opnemen met Dorien Jaartsveld. Zij is zorgcoördinator mensenhandel en (jeugd) prostitutie voor de regio ’s-Hertogenbosch e.o.

E: D.Jaartsveld@modenbosch.nl T: 06-26625221

Heb je nu hulp nodig? Neem dan direct contact met ons op!
Samen met Veilig Thuis en politie bieden wij hulp aan slachtoffers van mensenhandel. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar. In geval van nood: neem geen risico en bel 112.