Oranje Fonds steunt het eerste jaar van Life Goals Den Bosch met €12.500-

Nieuwe Bossche coalitie organiseert structureel sportaanbod voor kwetsbare Bosschenaren.

 

DEN BOSCH, 9 september 2019- Stichting Life Goals, Maatschappelijke Opvang Den Bosch, Linc naar Zorg, sv BLC en ’S-PORT een initiatief van gemeente ‘s-Hertogenbosch slaan de handen ineen met een nieuw initiatief: Life Goals Den Bosch ‘Jouw wijk in actie- meer meedoen in Den Bosch’. Het Oranje Fonds heeft voor het eerste jaar van dit project €12.500 toegezegd en voor het tweede en derde jaar €10.000 en €7.500 in het vooruitzicht gesteld. Zij zien dus zeker meerwaarde in dit project dat bewegen voor kwetsbare doelgroepen toegankelijk maakt.

 

Sport als middel
Het voornaamste doel is om deelnemers met elkaar in contact te brengen door middel van sport. De deelnemers zijn onder meer (potentiële) cliënten van de Maatschappelijke Opvang Den Bosch en Linc naar Zorg. De sportactiviteiten binnen het programma vinden plaats in een veilige omgeving waar vanuit deelnemers zich kunnen ontwikkelen. Vallen en opstaan is geen probleem in deze omgeving. Deelnemers maken hierin kennis met elkaar, delen hun negatieve ervaringen en zetten deze samen om naar iets positiefs. Herstellen doe je zelf, maar niet alleen! Het Oranje Fonds onderstreept dit. Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

 

Vrijwilligers en ervaringsdeskundigen
Naast de betrokken organisaties en de gemeente is ook voetbalclub BLC een partner. BLC wil als vereniging die draait op vrijwilligers een centraal punt worden voor ‘bewegen als middel’ in de wijk en stad. . Dit bevordert de sociale cohesie en diversiteit van de vereniging. Vanaf september wordt er iedere week gevoetbald met deelnemers op de voetbalvelden van BLC.
Ook ervaringsdeskundigen spelen een belangrijke rol binnen Life Goals Den Bosch. M’hammed Akrim is één van de sportcoaches die sportactiviteiten gaat begeleiden en werkt als ervaringsdeskundige bij MO Den Bosch. “Na een mindere periode in mijn leven raakte ik dakloos en woonde ik in het Inloopschip (de dak- en thuislozenopvang van MO Den Bosch). Contact met vrienden was ik volledig verloren. Na aandringen bij onze begeleiding werd er een vast voetbalmoment georganiseerd. Dat gaf mij en de andere jongens in de opvang zoveel energie. Een moment om naar uit te kijken”. M’hammed heeft samen met zes anderen de cursus tot Maatschappelijke Sportcoach gevolgd. “Zelf heb ik de kracht van sport ervaren en deze ervaringen wil ik als coach graag overbrengen op andere mensen.”

 

Buitenspel
Inmiddels heeft  de eerste pilotperiode en kick-off van Life Goals Den Bosch plaatsgevonden. Goede opkomsten hierbij onderstrepen de wil en de behoefte vanuit de doelgroep in de stad. Met de financiële steun van het Oranje Fonds heeft het project een belangrijk streven: een samenleving waarin niemand buitenspel staat!

About the author: Wendy Boer